Атмосферний кіно про дорослішання на тлі майже шекспірівських пристрастей

Зломлені (2012) / Broken

драма

Режисер: Руфус Норріс

У ролях: Марта Брайант, Клер Берт, Фей Дэвени, Роберт Еммс, Ліно Фасиоль

Сканк – одинадцять. У неї є турботливий батько, в міру безтурботний брат і не надто вдалі сусіди. Наприклад, загальмований хлопець Рік або багатодітний вдівець Освальд, який в результаті помилкового звинувачення у зґвалтуванні б’є Ріка прямо у героїні на очах. Наговір цей обертається для всієї округи справжнім кошмаром.

Сюжет «Зламані» розвивається за класичним принципом доміно: ніщо не випадково, кожна подія запускає ланцюг інших, і підсумок всього заходу обіцяє стати по-своєму епічним. Як наслідок, долі героїв є яскравою ілюстрацією до анекдотичних законами Мерфі, і все у них завжди розвивається за найгіршим із сценаріїв. Бесіда на сходах обертається зламаною шиєю, а з’їдена від образи шоколадка – інсулінової комою.

Однак не варто занадто лякатися. Фільм триває менше півтора годин, через що на кожну окрему драму тут доводиться від сили три сцени, і кожен кошмар закінчується ще до того, як глядачі встигають по-справжньому схопитися за серце. У своєму обрывочном імпресіонізм «Зломлені» так і не набирають костоломной сили інших сімейних «слезовыжималок». Але це, мабуть, найбільший докір, який можна пред’явити першої кіноробіт театрального режисера Руфуса Норріса. Актори у нього грають як перед Богом, а инстаграмной краси кадри незмінно наповнені повітрям, чому стрічка не втрачає своєї дивної привабливості навіть в самі сумні моменти. Добре йдуть справи і з головною героїнею у виконанні дуже симпатичною дебютантки Елуіз Лоуренс. Її персонаж виступає тим самим горезвісним променем світла в не те щоб безпросвітно темному, але аж надто зацикленому на власних психотравмах царстві. Навколо творяться всякі негаразди, але саму Сканк до останнього нічого не бере. Напрашивающуюся мораль прямим текстом висловлює вчитель Сканк (Мерфі): якщо добра і не дано перемогти, то нехай вона хоча б виживе, нарожает дітей і розмножить свої благородні гени в світі, де так часто все йде шкереберть.

155

“Зламані” у кінотеатрах