Технічно впевнений, але сильно запізнілий ремейк іспанського хоррора, зіпсований непереконливими у своїй «небезпеки» дітьми

Недитячі ігри (2012) / Come Out and Play

жахи

Режисер: Макинов

У ролях: Вінесса Шоу, Эбон Мосс-Бакрак, Даніель Хіменес Качо, Херардо Тарасена, Алехандро Альварес

4

Пара американських туристів припливає на віддалений острів, щоб провести там незабутній і в якомусь сенсі останній відпустку разом – вона (Вінесса Шоу) скоро стане матір’ю, і їх життя назавжди зміниться. Але прибережне містечко зустрічає їх запустінням на вулицях – крім кількох дітей, що гралися біля причалу, вони не зустрічають жодної живої душі. А коли стане зрозуміло, чому, зворотного шляху вже не буде.

Кадр з фільму «Недитячі ігри»

По величезному титру на весь екран Made by MAKINOV видно, що цей самий Макинов, м’яко кажучи, вельми пишається своїм фільмом і, природно, собою. Це його повнометражний дебют, в якому Макинов виступив одночасно режисером, сценаристом, продюсером, оператором, монтажером і звуковиком (дивно, що головну роль віддав комусь іншому) – такий собі новий Роберт Родрігес, не менше.

Кадр з фільму «Недитячі ігри»

Оригінальний фільм 1976 року виходив на Заході під чотирма різними назвами: «чи Змогли б ви вбити дитину?», «Смерть – це дитяча гра» (в Англії), «У пастці!» і «Острів проклятих» (США)

Амбіції автора добре відчуваються в «Недитячі ігри», і не сказати, що вони зовсім безпідставні – Макинов добре працює з камерою і вміло монтує. Проте цього мало – тим більше що сюжетно це всього лише повторна екранізація роману Хуана Хосе Планса, вже переносившегося на екран в 1976 році (та версія у західному прокаті називалася «Змогли б ви вбити дитину?», була знята в Іспанії і, зокрема, отримала спецприз критиків на фестивалі фантастичного кіно в Аворіаз). Не кажучи вже про те, що з тих пір багато води витекло і історії про дітей, які вбивають дорослих, завдяки «Дітей кукурудзи» та їх клонів сприймаються як стара заїжджена платівка.

Кадр з фільму «Недитячі ігри»

Фільм коштував всього 900 тисяч доларів, але для мексиканського кіно (і враховуючи двох голлівудських акторів у головних ролях) це хороші гроші

Справедливості заради, «Недитячі ігри» – це не тільки і не стільки хоррор, їх зміст і головну «фішку» добре передає оригінальна назва першої екранізації. Адже жах ситуації, в якій опинилися герої, не тільки в тому, що діти взялися за зброю, але і в тому, що дорослі не знаходять в собі сили дати їм відсіч. Як можна вдарити дитину? А вбити? А якщо це ще й твоя власна дочка або внучка, яка буквально тільки що затишно сиділа в тебе на колінах? Втім, Макинов підібрав таких неприємних діточок, що, коли головний герой починає проламувати їм голови, ніякого внутрішнього дискомфорту не відчуваєш.

Кадр з фільму «Недитячі ігри»

Тим більше що технічного професіоналізму Макинова, на жаль, ставить підніжку необхідність працювати з дітьми. Зрозуміло, це непрофесійні актори, і це добре видно. Макинов намагається замаскувати те, що страшно скалитися вони не вміють і вмирають з усмішками, швидким монтажем, але виходить непереконливо. Тим більше, що дітей явно намагалися захистити від найбільш травматичних моментів, тому сцени, в яких хлопці вбивають своїх жертв, мельтешащие і «складові» – окремо обличчя дітей, окремо руки з ножами. Та й взагалі, насилу віриться, що десятирічна дівчинка з молотком представляє хоч якусь загрозу для дорослого чоловіка з колодою в руках.

Мабуть, усвідомлюючи це, Макинов робить ставку не на екшен, а на саспенс – в результаті, наприклад, першу третину фільму в кадрі не відбувається взагалі нічого. Герої Эбона Мосса-Бакрака і Винессы Шоу бродять по порожньому місту, заглядають в будинку, а полуденну спеку потихеньку размаривает всіх, включаючи глядача.

З 27 березня в кіно.

116

11.02.2019

05.08.2014

Новинки відео за тиждень 03-10.08.2014

Одомашнена кіно: Need for Speed: Жага швидкості, Велика подорож Пуху, Рейд 2, Виживуть тільки коханці, Як я тепер люблю, Кривава помста, Знову 16, Чорна троянда, Комашки. Пригода в долині мурах, Немовля в подарунок, Недитячі ігри