Вкрай слабка у всіх аспектах романтична комедія, не справляється зі своїм основним завданням – привернути додаткову увагу глядачів до Білорусі і Мінську

Ось це любов! (2013) /

Режисер: Станіслав Назиров

У ролях: Костянтин Крюков, Володимир Епіфанцев, Сергій Годін, Ганна Антонова, Віра Баханкова

5

Папа Маші – високопоставлений чиновник, він планує відправити дочку працювати в Нью-Йорк. За кілька днів до від’їзду за океан Маша з подругою Кариною відправляються на день з Москви до Мінська, де подруга має зустрітися з роботодавцем. В дорозі дівчата знайомляться з двома ентузіастами, які знімають документальний фільм про Білорусі – Мішею і Олесем, – але незабаром розлучаються. З кожною хвилиною перебування в Мінську Маша все сильніше відчуває закоханість у Михайла. Дівчата вирушають на пошуки документалістів, попутно знайомлячись з природою і культурою Білорусі, руйнуючи свої старі зв’язки і порушуючи всі уготовленные сторонніми плани.

Кадр з фільму «Ось це любов!»

В саундтрек фільму включена композиція групи «Ляпис Трубецкой», концертна діяльність якого на території Білорусі заборонена

У титрах фільму «Ось це любов!» глядача на перших же хвилинах зустрічають дві, здавалося б, взаємовиключні максими: «Знято за підтримки Міністерства культури Білорусі» і «Продюсер Вадим Галигін». Якщо ви пам’ятаєте Галигіна з «Камеді Клаб» або «найкращим фільмам», то уявляєте, наскільки недоречною повинен виглядати комік продукції Мінкульту. Однак на ділі все виявляється зовсім не так страшно. До честі Вадима Галигіна потрібно визнати, що продюсування і робота над сценарієм, обмежена рамками погоджень зі строгими державними органами, йому вдалася – в тому плані, що фільм геть позбавлений навіть натяку на вульгарність, сексуальну тематику або жартів нижче пояса. І відверто кажучи, це практично єдиний плюс фільму.

Кадр з фільму «Ось це любов!»

Режисер Станіслав Назиров досі працював на ТВ в таких серіалах, як «Не родись красивою», «Котовський», «Широка ріка» та інші

В інших складових творіння режисера Станіслава Назирова відверто слабо. Почнемо зі сценарію. Фільм заявлений як романтична комедія, але в першу чергу він є, звичайно, стрічкою-листівкою, розширеним рекламним роликом Мінська і Білорусі в такій же мірі, як «Скарби О. К.» були рекламою Казані. Чи можна такий фільм зробити захоплюючим? Можна, але тільки за власною гарячої любові до об’єкта реклами. У «Ось це любов!» особливої любові до Білорусі не помітно – пара природних і архітектурних красот не в рахунок, такі може продемонструвати будь-провінційний район Росії. Якщо нас хотіли заманити в братня держава демонстрацією гнізда лелеки, копицями сіна, озером і старовинною фортецею, то вибачте, але цього недостатньо.

Кадр з фільму «Ось це любов!»

А тепер до романтики. Любовна лінія у фільмі досить дивна і повністю описується фразою, сказаної головною героїнею: «В кіно завжди все навпаки – вона тікає, а він наздоганяє». Дійсно, любов (або навіть закоханість) головних героїв повірити складно, тим більше що Міша взагалі ні про яку любов і не думав практично до фіналу, займаючись своїми справами. Переживати за такі стосунки? Вибачте. Втім, навіть у цьому можна було б знайти якусь родзинку, не будь головні герої настільки безликими, сірими й не мали до себе. Віра Баханкова і Сергій Годін абсолютно не годяться на провідні ролі, їх обіграють не тільки екранні партнери, але навіть третьорядні колоритні персонажі.

Кадр з фільму «Ось це любов!»

До речі, про колориті. Дуже шкода, що навіть самі білоруси (а серед творців картини їх переважна більшість) представляють свою батьківщину в настільки непривабливому світлі. Бездоганним показником краси у фільмі є, мабуть, лише вулиці нічного Мінська. Все, що виходить за межі столиці, перетворюється в набили оскому штампи: якщо селяни, то обов’язково в хламину п’яні, якщо весілля, то неодмінно жахливо сільська в гіршому сенсі слова, а вже без знаменитої картоплі або самогону – ну це тоді й не про Білорусь фільм. Сумно це.

Допускаємо, що погляд на краси, специфіку, пам’ятки, людей Білорусі у творців фільму кардинально відрізняється від мого, але навіть цей «особливий» погляд показаний зовсім неоригінально, нехитро і неапетитно. А найголовніше – фільм вийшов одноразовим. Будь повторний його перегляд для Білорусі послужить антирекламою. Яка ж це любов?

Дивіться в кіно з 19 вересня.

116

11.02.2019