Психологічна драма про нелегкий людському виборі у воєнний час.

В тумані (2012) /

війна / драма / історичний

Режисер: Сергій Лозниця

У ролях: Володимир Свірський, Владислав Абашин, Сергій Колесов, Микита Перемотов, Юлія Пересільд

Осіння білоруська село. Місцеві жителі з дітьми дивляться, як фашисти страчують односельців через повішення. Грає губна гармошка, полем стелиться туман.

У землянці В лісі шляховий обхідник Сущеня вирізає для маленького сина з дерева собачку. В будинок стукає партизан Буров. Через пару хвилин він вже буде відводити Сущеню на розстріл, прихопивши лопату, а дружина викрікнет у нестямі: «Куди ви його виводьте?» Сценою в лісовому будиночку режисер Лозниця в самому початку фільму встромить ножа у серце глядача, а потім буде тільки потихеньку провертати, один за іншим нашаровуючи флешбеки і занурюючись в атмосферу роздумів про честь і зрадництво.

До цього Сущеню німці заарештували у справі про підрив потягу. А потім навіщось відпустили, повісивши інших співучасників. Тепер на ньому тавро колабораціоніста, і ось він вже копає собі яму під прицілом Бурова, готується зробити «справедливий» самосуд. Але, раптово: німецький обстріл, ролі міняються. Тепер до кінця фільму Сущеня буде тягнути на собі пораненого Бурова, намагаючись врятувати життя тому, хто хотів у нього відібрати.

Сценарій фільму написаний за однойменною повістю Василя Бикова, але Лозниця творчо обходиться з першоджерелом. Його екзистенційний тріп по темпу найбільше нагадує фільми Джармуша, так і по оформленню скидається на вестерн, знятий в середньоруської лісосмузі. Головні герої – суцільно чоловіки з рушницями, основний посил – питання честі і гідності. Сущеня виявляється тим рідкісним типом людини з великої літери, про яких у воєнний час складали легенди, а в післявоєнне – писали повісті. Товаришів не зрадив друга, який став ворогом, на плечах виніс з-під куль. Йому вдається виживати, коли навколо все більше трупів. Здається, ось щасливчик. Але що дурневі або безсовісному – щастя, розумному – нестерпний тягар. До чого може довести людину погана чутка і загальне зневіру? Відповідь прорветься крізь туман і розчиниться в звуки губної гармошки.

Фільм цілком заслужено отримав приз ФІПРЕССІ в Каннах, а також головні призи Єреванського, Одеського та Мінського міжнародних фестивалів.

101

11.02.2019