Динамічний і захоплюючий політичний трилер-байопік, провокуючий роздуми і спори

П’ята влада (2013) / The Fifth Estate

драма

Режисер: Білл Кондон

У ролях: Бенедикт Камбербетч, Єгор Севін, Девід Акинлойе, Олександр Бейер, Джеймі Блеклі

8

У 2007 році німецький комп’ютерник Даніель Берг (Даніель Брюль) знайомиться в Берліні з австралійським хакером і киберактивистом Джуліаном Ассанжем (Бенедикт Камбербетч), який роком раніше створив сайт WikiLeaks. Берга захоплює ідея збору анонімних «витоків» державних і корпоративних документів, і він стає вірним сподвижником Ассанжа. Вони разом розвивають сайт і публікують викриття, які наносять болючі удари по крупним банкам та національним урядам. Однак чим відоміший стає WikiLeaks, тим складніше стають особисті відносини Берга і Ассанжа. Коли ж сайт отримує колосальну «витік» документів американського уряду, конфлікт двох програмістів переростає у війну.

Кадр з фільму “П’ята влада”

Крім автобіографії Даніеля Берга сценарист фільму Джон Сінгер ґрунтувався на книгу про WikiLeaks журналістів британської газети Guardian

Якщо вірити Джуліану Ассанжу, «П’ята влада» – це спрямований проти нього і проти його справи пропагандистський удар «сильних світу цього». Мовляв, голлівудські продюсери вчепилися за брехливу книгу, написану колишнім співробітником скандального сайту (який, звичайно ж, перебільшує свою скромну роль в роботі WikiLeaks), і спробували перетворити святого бійця за все світле і чисте, як виражається Ассанж, «карикатурного лиходія». Навіщо? Очевидно, щоб влада Еквадору, піддавшись на кіношний обман, вигнали австралійця на мороз і щоб потім ніхто не обурювався, коли труп Ассанжа спливе в Темзі.

Кадр з фільму “П’ята влада”

Після того, як Ассанж написав Камбербетчу особистий лист з проханням не зніматися в «П’ятої влади», актор всерйоз подумував про те, щоб піти з проекту

Справедлива ця критика? Ні, не справедлива. Так, «П’ята влада» не представляє Ассанжа святим і чистим, як перший сніг (хоча до «карикатурного лиходія» герою далеко). Але хіба на дворі 1950-ті роки? XXI століття – епоха Декстера і Уолтера Уайта. Антигерої міцно посіли місце героїв, і ідеаліст-екстреміст Ассанж з усіма її примхами, махінаціями, комплексами і манією величі здається куди більш цікавим і привабливим персонажем, ніж «правильний» інтелігент Берг з його маменькой, папінькою, котиком і примхливої дівчиною. А так як Ассанжа зі смаком грає не хто-небудь, а кращий друг дівчат Бенедикт Камбербетч, то його голос і фізіономія перуть Даніеля Брюля в порошок. Якби Берг був головним героєм, а Ватсоном при Холмса, його просто не було б видно. Як часто не видно Мартіна Фрімена в серіалі «Шерлок».

Кадр з фільму “П’ята влада”

Отже, «П’ята влада» зображує Ассанжа так, як його варто зображувати в наш час, якщо хочеться, щоб герой запам’ятався і справив враження. Але, може бути, картина перебріхує історію WikiLeaks? Може бути. Однак у художніх фільмів є право на перекручування і перебільшення. І режисер Білл Кондон не виходить за межі припустимого в байопіку. Він не перетворює хакерів у суперагентів і не вводить в дію погоні і перестрілки. Замість цього він примудряється перетворити на захоплюючу і напружене видовище сцени, де герої сидять і розмовляють, стоять і розмовляють або сидять і натискають на кнопки. Бадьора музика, відеоефекти, візуальні метафори, зйомка цікавих або незвичайних місцях… І трупа з артистів, які можуть цікаво прочитати телефонний довідник. Деякі «прийомчики» Кондона можуть здатися навмисними або наївними, але коли режисер надає драйв досить-таки смутному матеріалу, йому багато чого можна пробачити.

Головне ж достоїнство «П’ятої влади» в тому, що вона зберігає об’єктивність. Фільм захоплюється принциповістю Берга і пробивним характером Ассанжа, і він святкує перемогу героїв над «Системою». Але він також нагадує, що «Система» – це не армія бездушних клонів, а реальні люди, часто ні в чому не винні. І що потрібно сім раз придивитися, перш ніж починати гвоздить за площами, як це нерідко роблять киберактивисты. Адже від килимовій бомбардування гігантськими витоками «дрібні сошки» постраждають з більшою ймовірністю, ніж їх начальники. Замість того щоб стати на одну сторону конфлікту і затаврувати супротивників як огидних негідників, «П’ята влада» пропонує замислитися про порушених у фільмі проблеми, поглянути на героїв зі сторони, посперечатися про стрічці з друзями… І це можна тільки вітати. Що б ні думали з приводу картини прототипи головних героїв.

Дивіться в кіно з 24 жовтня.

197

11.02.2019