Змістовний, але швидше освітній, ніж захоплюючий історичний фільм про середньовічній медицині Європи та Азії

Лікар: Учень Авіценни (2013) / The Physician

пригоди / драма / історичний

Режисер: Філіп Штельцл

В ролях: Том Пейн, Стеллан Скарсгард, Олів’є Мартінес, Емма Рігбі, Бен Кінгслі

7

Англія XI століття. Після смерті матері маленький Роб Коул надходить в учні до мандрівному брадобрею (Стеллан Скарсгорд), який навчає його немудреному мистецтву середньовічної медицини: видирання зубів, вправляння вивихів, кровопускання, припікання… Коли Роб (Том Пейн) виростає, він дізнається від лікаря-єврея, що мусульманські медики знають про хвороби і ліки куди більше, ніж їх християнські колеги, і що найбільший доктор світу – живе в Персії Авіценна (Бен Кінгслі). Так як християн на Схід не допускають, Роб робить обрізання, видає себе за юдея, і відправляється в Ісфахан, щоб поступити в медичну школу Авіценни і дізнатися, як лікувати недуги начебто запалення апендициту, від якого померла його мати.

Кадр з фільму «Лекарь: Учень Авіценни»

У романа «Лекарь» є два сиквела про пригоди далеких нащадків Роба Коула, теж лікарів, в Америці XIX і XX століть

Чудово розуміючи, що фільмів німецькою мовою майже неможливо вибратися за межі Німеччини, Австрії та Ліхтенштейну, німецькі продюсери в останні роки часто створюють англомовні стрічки. Найбільше цим відома мюнхенська студія Constantin Film, відповідальна за «Обитель зла» і незабаром виходять «Помпеї». Але зараз інші німецькі студії «зраджують» рідна мова в обмін на шанс пробитися у світовий прокат. «Лікар», наприклад, – це творіння берлінської UFA, однієї з найстаріших студій ФРН, яка намагається повернути свою колишню, ще довоєнну славу (бренд UFA, до нещастя, був скомпрометований створенням стрічок з нацистським замовлення). Хоча у картини німецькі продюсери, режисер, сценарист і багато інших закадрові члени знімальної групи, в її основу покладено однойменний американський роман Лис Гордона (правда, більше популярний у Європі, ніж в США), а серед акторів фільму є лише один відомий німець – невпізнанний з пишними вусами Еліаш МБарек, німецько-туніська зірка серіалу «Турецький для початківців». Що ж вийшло з цього амбітного проекту, замаскованого під голлівудський історичний блокбастер?

Кадр з фільму «Лекарь: Учень Авіценни»

Авіценна був не тільки лікарем, але також астрономом, теологом, хіміком, фізиком, математиком і поетом. До нас дійшли 240 його праць на різні теми

Чесно кажучи, нудноватое видовище, в якому більше образовательности, ніж захопливості. Особливо в його перших півтора годинах (фільм йде дві з половиною години), які заголовний герой проводить спершу в Англії, а потім на шляху в Ісфахан. Не смакуючи кров, нариви і виразки, але і не відвертаючись від них, «Лікар» демонструє варварські прийоми середньовічної медицини і не втомлюється нагадувати, що лікарі-брадобреи були швидше шарлатанами, ніж лікарями, і що вони жили і працювали в непролазній бруду. Стеллан Скарсгорд, бездоганний в ролі гучного і хтивого мужлана, намагається наситити гумором і енергією європейські сцени стрічки, але він мало що може зробити в відсутність справді драматичного сюжету. До того ж чарівний і привабливий, але кратно поступившись шведу в харизмі англієць Пейн на тлі Скарсгорда втрачається і тушуется.

Кадр з фільму «Лекарь: Учень Авіценни»

Сюжет розкочегарюється лише у другій половині «Лікаря», коли Роб прибуває в Ісфахан і поринає у вир східної політики, в якій євреї протистоять мусульманам, перси – туркам-сельджукам, а освічені люди на кшталт Авіценни – релігійним фанатикам, вважає лікарів чаклунами. Правда, фільм все ще продовжує утворювати глядачів, знайомлячи їх з перевагами і обмеженнями мусульманської медицини і з тактиками, які застосовувалися для боротьби з чумою. Але з-за великої кількості колоритних і протиставлених один одному персонажів східні сцени стрічки вийшли куди драматичніше європейських. У фінальних ж епізодах пафос і загострення пристрастей досягають такого рівня, що вдається навіть забути про душевну примітивності героїв: доброчесні лікарі та їх друзі з одного боку, зловісні фанатики, та ще й зрадники – з іншого боку. Плюс, так як Кінгслі, на відміну від Скарсгорда, не витісняє свого молодого партнера з екрану, Пейн нарешті розкривається як сильний актор.

У свою чергу, декоратори підтримують зірок переконливо відтвореної атмосферою середньовічної Персії, а продюсери в самому кінці стрічки розщедрилися на масову бойову сцену. Нехай і коротку, і не особливо істотну для основного сюжету, але все ж без битви розгонисте кіно про XI столітті було б неповним. Є у другій половині «Лікаря» і любовна лінія за участю зірки серіалу «Одного разу в Країні чудес» Емми Рігбі, але вона тут теж лише для жанрової повноти. «Лікар» – фільм про медицину, а не про любов. І добре, що ще є на світі кіно, яке знає, що роман з наукою може бути не менш, а то і більш цікавим, ніж роман з жінкою.

У кіно з 6 лютого.

164

11.02.2019