Невигадливий, але вдалий фільм про приємні моменти молодості

Музика нас зв’язала (2011) / You Instead

комедія / музика

Режисер: Девід Маккензі

У ролях: Люк Тредевей, Наталія Тена, Метью Бэйнтон, Алістер Маккензі, Гевін Мітчелл

Хлопчача інді-група приїжджає виступати на шотландський фестиваль і тут же лається з дівочою інді-групою. Побачивши сварку божевільний охоронець заковує солістів обох команд в одні наручники, обіцяє «магію» і їде з ключами в невідомому напрямку. Тепер розлюченим один на одного музикантам цілу добу треба все робити разом: виступати, гуляти, спати і навіть ходити в туалет.

Натовп вітає чергову рок-зірку, хтось радісно стрибає в бруді, хто співає фолк в наметі, а хтось всю ніч безуспішно намагається познайомитися з дівчатами – історія необов’язкових відносин двох симпатичних музикантів виникає на тлі загального свята молодості. Навіть картинка виглядає так, ніби її зняв на айфон хтось приїхали на фестиваль.

Якщо відокремити канву «Музики…» від контексту, з одного боку вийде відмінний документальне кіно про опен-ейри, а з іншого – міцна романтична фабула. Але в тому місці, де в американській екранізації цієї фабули були б визнання у вічній любові, у британців – імпровізація на тему “Tainted love” (відмінна, до речі), а головний прийом кожної другої мелодрами – посвята дівчини пісні зі сцени – «знижується» словами «сьогодні вночі ти моя». Чи То режисер Девід Макензі вирішив вивернути жанр ромкоми навиворіт, зробивши з історії любові історію легкої закоханості на одну ніч, то здогадався, що правильний рок-н-рол – це зовсім не драма (як, наприклад, в нудних «Братів Рок-н-рол» з тим же Люком Тредэуэем в головній ролі), а гімн вічній молодості.

Гімн у Макензі і вийшов: магія, яку обіцяв на початку фільму охоронець з наручниками, в результаті виявилася в тому, наскільки весело й бездумно герої і ще кілька тисяч молодих, як мінімум душею, людей проведуть добу. І дорікати режисера, що кіно у нього вийшло за великим рахунком ні про що, так само безглуздо, як звинувачувати організаторів опен-ейрів в тому, що звук погано налаштований, а музиканти вийшли на сцену п’яні. Веселощі важливіше сенсу – і на музичних фестивалях, і у фільмі Макензі.

144

“Музика нас зв’язала” у кінотеатрах