Виходить «Крабат» – розумне еврофэнтези для сімейного перегляду з сеансами чорної магії і складними змовами.

Крабат. Учень чаклуна (2008) / Krabat

драма / фентезі

Режисер: Марко Кройцпайнтнер

У ролях: Девід Крос, Даніель Брюль, Крістіан Редль, Роберт Стадлобер, Паула Каленберг

Німеччина 17 століття, розорена Тридцятилітньою війною і чумою – фінальними конвульсіями Середньовіччя. Віщий сон призводить замурзаного сироту Крабата (Девід Кросс) на підозрілу млин, якою заправляє одноокий Майстер (Крістіан Редль), научающий чорної магії одинадцять телепнів у вільний від мукомолья час. Крабат стає дванадцятим. Плата за телекінез і вміння літати по повітрю виявляється, однак, надто моторошною: звільнитися з чортового млина учневі не можна, закохатися в Гретхен із сусіднього села теж – за порушення покладена страта обом. На млин, між тим, регулярно навідується Вершник Апокаліпсису з партією людських скелетів для переробки в кісткову муку. У мельника з ним бартерна угода: зі смертю чергового підмайстри старий щорічно омолоджується.

Власне, в плетінні змови проти Майстра з одночасним оволодінням чаклунський наукою, як і в розплітанні змови учнів один проти одного, і полягає основна інтрига «Крабата» /Krabat/ (2008). Замовляння вийшли хитромудрі, і щоб звести кінці з кінцями, закадровий голос то і справа звертається до тексту першоджерела – роману «Сатанинська млин» популярного німецького казкаря Отфріда Пройслера. Втім, відважне рішення німців не спрощувати завдання і не робити з «Сатанинської млини» локалізовану версію «Гаррі Поттера» /Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I/ (2010), можна тільки привітати. Сюжет, який при наявності хороших маркетологів легко розтягується в багатосерійну франшизу, тут щільно упакований в один європейський фільм, так актуальна для юнаків і дівчат проблема особистої ідентичності і повстання проти батькового авторитету вирішується тут за якісь дві години з хвостиком.

У цьому сенсі «Крабат» і в частині концентрації художніх достоїнств на одиницю часу, і з точки зору змістовної виглядає цікавіше і розумніший за свого простакуватого голлівудського колеги. Фізичні страждання тут не по-казковому натуралістичні. Магія – річ практична, страшна і безсердечна – на відміну від подсахаренной поттерівської, якою дурять дітям голову. Жорна долі перемелює кістки насправді. Фінальний же вибух на сатанинської млині символізує не прогрес комп’ютерної анімації, а кінець середньовіччя і народження нової людини, притому криваве – у фільмі налічується два трупи зі слідами насильницької смерті і одна спроба суїциду.

Зрозуміло, що за такі номери люди, проставляющие «Гаррі Поттеру» штамп «для сімейного перегляду», вже розсміялися в обличчя режисеру Марко Крейцпайнтнеру: у «Крабата» немає жодних шансів завоювати аудиторію по той бік Атлантики, і оцінити пентаграми на лобі героїв, ігри з числом дванадцять і сеанси чорної магії з участю неповнолітніх юнаків зможуть тільки в освіченій Європі.

Втім, як альтернативне Поттеру еврофэнтези зі злими чарівниками «Крабат» не самотній. Досить згадати недавнього «Воїна Півночі» /Jadesoturi/ (2006), з яким німецький фільм ріднить, крім похмурого погляду на життя, і моторошна культурна еклектика: в «Сатанинській млині» Пройслера, лужицьких серба за походженням, зміксовані слов’янські казки про лісовика і німецькі – про Фауста. У фінській «Воїна Півночі» – Калевала і китайське ву-ся. Щось подібне коли-небудь знімуть і у нас, якщо екранізують нарешті з розумом «Вовкодава» або роман Дяченко. Поки ж залишається задовольнятися продукцією європейського виробника.

155

11.02.2019

18.05.2009