Виходить «Котися!» – вдалий режисерський дебют Дрю Беррімор, в якому Еллен Пейдж, Джульєтт Льюїс, Зої Белл, сама Беррімор та інші анти-діви люто катаються на роликах і веселяться.

Котися! (2009) / Whip It

комедія / драма

Режисер: Дрю Беррімор

У ролях: Еллен Пейдж, Джульєтт Льюїс, Зої Белл, Дрю Беррімор, Крістен Уіг

Посеред американського Ніде, локалізованого в містечку Бодін, штат Техас, живе очкастая школярка Блісс (Елен Пейдж). Життя, звісно, жахлива – мама виховує з неї степфордскую дружину, якій так і не стала сама, тато намагається не з’являтися вдома зайвий раз, робота – доба через троє в придорожній закусочній, де реднеки їдять гамбургери. Одним словом, втілений пекло сімнадцятирічної дівчини. Тут до неї і є ангели дорослішання – на роликах замість крил, але зате в панчохах в сіточку. Це місцеві оторвы шукають поповнення в команду з ролер-дербі.

Для Bliss ролики стають засобом самоствердження і дверима у доросле життя з нічними гуляннями, хлопчиками-музикантами і пішли з дому. Але протиснутись разом з нею глядачеві виявляється досить складно. Під час матчів щось миготить, красиві дівчата з прізвиськами в дусі «Айрон Мейвен» і «Смэшли Сімпсон» носяться по колу, смачно прикладаючи один одного про бортики, іноді на табло змінюється рахунок – але зрозуміти, чому саме це сталося можна далеко не завжди, і справа зовсім не в правилах ролер-дербі. Там весь процес нагадує старий анекдот про Шумахера, який тікає від лева навколо намету з криками «я вже його на два кола обходжу» – ось за ці кола і нараховують очки. Але монтажні склейки змінюються з такою швидкістю, що полюбити дербі з його десятьма схемами гри на весь сезон не виходить навіть у самого уважного глядача і старий принцип «Дівчата просто хочуть повеселитися», проголошений ще у 1980-х співачкою Сінді Лаупер, «Котися!» набагато важливіше гри.

Принаймні, новоспечений режисер Дрю Беррімор явно їм і керувалася, коли зібрала в одному фільмі мало не всі свої улюблені речі. Наприклад живе в глибинці Bliss одягається як нью-йоркський хіпстер, роллерши старші водять зовсім запаморочливі машини і виховують дітей без відриву від улюбленого спорту, то вилізе сцена в басейні ніби з «Незайманих самогубців», то чи не чаплиновская бійка їжею. Від цього логіка оповіді кульгає як підбита роллерша, але всім весело – особливо враховуючи, що веселиться видатна дівоча банда, яку можна назвати анти-дівами, кошмаром Франсуа Озона: грала вагітну школярку і школярку-вбивцю Пейдж, каскадерка з «Докази смерті» Зої Белл, природжений вбивця Джульєтт Льюїс і сама отрова Беррімор.

І з їх веселощів абсолютно несподівано для всіх, включаючи, схоже, творців фільму, виникає мораль, яка заперечує всі принципи «нульових». Не важливо, що ти живеш в Бодине, штат Техас, і ймовірно звідси не виберешся. Не важливо, що твій спорт цікавий парі сотень п’яних оборомотов з місцевого райцентру. Не важливо, що знайти кохання всього життя у тебе зараз теж не вийде. Зате ти щирий лузер і отримуєш задоволення від життя. Свого часу ця проста думка зробила «Великого Лебовські» /Big Lebowski, The/ (1998) чи не найпопулярнішим фільмом братів Коенів. Беррімор поки, звичайно, не Коени, і навіть правильна інтонація у неї вийшла випадково: «Котися!» хилиться то в ромком, історію виховання, то в спортивну драму.

Але коли на екрані виникає Джульєтт Льюїс з відчайдушним монологом про те, як їй вже 36 років, і вона досі катається на роликах – починаєш вірити, що все не просто так.

143

11.02.2019