На подив делікатна романтична комедія про те, що у сорок життя тільки починається, а сексом відносини між чоловіком і жінкою не обмежуються

Що творять німецькі чоловіки (2012) / Mann tut was Mann kann

Режисер: Марк Ротемунд

У ролях: Вотан Вільке Мерінг, Жасмин Герат, Ян Йозеф Ліферс, Фахрі Ярдим, Олівер Кориттке

6

Топ-менеджер у великому видавництві, Пауль зарікся підтримувати тривалі стосунки з жінками. У його житті вже є колишня дружина та дочка, підходить до порога повноліття, і тепер він віддає перевагу зустрічі на одну ніч. Його солідним любовним досвідом і надзвичайним дружелюбністю користуються численні приятелі: один не може зізнатися в любові офіціантки в кафе, інший не в силах зробити вибір між дружиною і коханкою, а третій і зовсім втратив надію зустріти свою половинку. Поки Пауль влаштовує життя друзів, у його власній долі виникає величезний неслухняний пес і турботлива ветеринарша, яка можливо і є «та сама»…

Кадр з фільму «Що творять німецькі чоловіки»

За підсумками 2012 року фільм став шостим у списку німецьких картин, які побачило найбільше число глядачів

Якщо в 2000 році вік вже дозволяв вам дивитися фільми з рейтингом «старше 16 років», то, напевно, ви не пропустили молодіжну комедію «Мурахи в штанях». Хтось пам’ятає її лише як один із численних клонів «Американскиого пирога», але, може бути, хтось запам’ятав і ім’я режисера – Марк Ротемунд. У 2005 році Ротемунд поставив історичну драму «Останні дні Софії Шолль», за яку був відзначений нагородами Берлінського кінофестивалю і номінацією на «Оскар». Але потім режисер повернувся до улюбленої теми – стосунків чоловіків та жінок, що обертається навколо сексу. Зараз Ротемунду вже 44, так що його фільми теж перебралися з підліткових «штанів» в ділові костюми зрілих чоловіків.

«Що творять німецькі чоловіки» – екранізація першого з трьох романів Ханса Рата, психолога, письменника і співавтора сценарію фільму, про Паули і проблеми сорокарічних чоловіків

За великим рахунком «Чоловіки» – це така класична комедія положень з легким нальотом романтизму і драми.З реальністю подібна історія має мало спільного, але в якості розваги вона цілком сносна. Напевно, такими могли бути наші «Що творять чоловіки», якби творці та актори були не настільки зациклені на фізіологічній стороні інтимних відносин і не прагнули б задовольнити інтерес самого невибагливого глядача. «Німецькі чоловіки» тонше, ироничнее, навіть кілька схильні до самокопання і філософії – питання «як пов’язані секс і любов» і «чи можна змусити себе полюбити» поставлять у тупик навіть самого запеклого мислителя і психолога. Їм дійсно доводиться в буквальному сенсі слова «творити», але не «бедокурить», як це передбачає сенс локалізованого заголовка, а будувати власні відносини. Це непросто, але якщо поруч розуміють друзі, готові підставити плече, то у фіналі обов’язково з’явиться втекла з-під вінця наречена і машина з закоханими, укатывающаяся в захід. Причому виглядає це зовсім не пішло, навіть мило.

Ця симпатичності і близькість глядачеві досягається силами прекрасно вписалося в розповідь акторів, насамперед Вотан Вільке Мерінга. Лише найвідданіші фанати німецького кіно згадають його ролі в “Душевної кухні”, “Експеримент” або “Операції “Валькірія””, адже у нього вже під сотню ролей і що робити в кадрі, він знає прекрасно, тому цілком володіє увагою глядача. Не підкачали і три екранних приятеля головного героя – отакі театральні маски, штамповані, але при цьому цілком об’ємні і привабливі.

Фільм філігранно тримає гумор на грані, не зриваючись в жарти нижче пояса, але при цьому і не будуючи з себе ханжу, міра дотримана рівно на тому рівні, коли похід закоханої пари в кіно не стане приводом червоніти один перед одним за те, що відбувається на екрані. А заодно дасть зануритися в доросле казку, де у фіналі неодмінно все у всіх буде добре, а одиноким не залишиться навіть пес.

ОЦІНКА 6/10

Дивіться в кіно з 25 липня.

64