Виходить «Мамонт» з Берналем і Мішель Вільямс – новий фільм Лукаса Мудиссона, автора «Разом» і «Дірки в моєму серці».

Мамонт (2009) / Mammoth

драма

Режисер: Лукас Мудіссон

У ролях: Гаель Гарсія Берналь, Мішель Вільямс, Марія Есмеральда дель Кармен, Перрі Дизон, Рудіна Хатпи

Молодий багач, який володіє модним інтернет-ресурсом (Берналь), завантажується з компаньйоном у приватний літак і летить в Тайланд на переговори. На батьківщині залишилися квартира на Манхеттені, дружина-хірург (Вільямс), згорає на роботі, дочка в хусточці і філіппінська няня (Несесито) – проста побожна жінка, не вірять, що світ був створений в результаті Великого Вибуху. Наступні дві години паралельно тайської, де багач готовий піти в загул, і американської, де життя йде сімейним чергою, на Філіппінах теж розвивається своя історія. Тут у няні залишився будинок, добудувати який хронічно не вистачає грошей, і двоє неповнолітніх ротів: молодший всю дорогу пхикає, коли повернеться мама, старшого заносить на панель, де жебраки діти віддаються за гроші іноземцям.

Не складно простежити, як траєкторія, по якій останні сім років розвивалося творчість режисера «Мамонта», збігається з лінією його головного героя – сімейного командировочного, спочатку опинився далеко від будинку в місці, де можна вести себе вільно, але зібрав волю в кулак і повернувся до дружини і дітей. Також і Мудіссон: всі нульові цей швед методично розполохував своїх шанувальників все більш ненормативним поглядом на людську душу, в «Мамонта» ж вирішив ніби довести, що репутація міського психа – це тимчасово, і він ще вміє робити добрі глядацькі фільми і збирати касу.

У порівнянні з «Дірою в моєму серці» /Hal mitt i hjarta, Ett/ (2004) «Мамонт» дійсно схожий на повернення блудного художника з творчого загулу в мейнстрім. Тут і дружня глядачеві інтрига з модних спокус глобалізму, що входять в жахливе протиріччя з совістю: секс-туристичний романчик з тайкою, до якого майже дозрів молодий мільйонер, недвозначно римується з погодинною роботою няні-гастарбайтерши, що заробляє грошей на дах для власної родини, поки її сина ґвалтують білі мерзотники. І дружній акторський інтерфейс Берналя з Вільямс – людей, яких люблять режисери-автори з більш-менш пристойними бюджетами. І мозаїчний ребус, зібраний по інструкції від Гилльермо Арріаги, коли кілька сюжетних ліній, сильно рознесених у просторі, увінчуються одним моментом істини.

У «Мамонта» таким моментом стає стихійно виникає переконання няні, багатія і одного згвалтованого хлопчика, що є в цьому стрімко глобалізованому світі речі, які роблять нас людьми, але які важливіші долара. Власне, авторучка з бивня мамонта за 25 тисяч доларів, якій власник інтернет-порталу збирався підписувати контракт у Таїланді, символізує те, що від цих цінностей нас вічно відволікає, тобто Маммону. Чудовий висновок, навіть з вдалою грою слів, але купити його і повісити в рамочку на стіну заважають такі речі. По-перше, Мудіссон, яким ми його чудово знали, завжди вважав за краще скоріше спостерігати за особами, які страждають у нього в кадрі, ніж навішувати на них істини. По-друге, зупинку «Гастарбайтери в твоєму домі – теж люди» кинопоезд давно проїхав, і зараз на ній, як п’ятнадцять років тому, режисерів квітами не закидають. Нарешті, і це головне, божевільним, який повернувся з дому скорботи в чистих штанах і з правильним виразом обличчя, ніколи ніхто не вірить. З однієї простої причини: з шизофреніком, як мінімум, було веселіше, а зараз він навіщо-то прикидається, маскуючи діру в своєму й нашому серці якимись випрасуваними ганчірками.

154

29.10.2007
Мішель Вільямс і Гаель Гарсіа Берналь зіграють подружню пару у фільмі Лукаса Мудиссона «Мамонт».