Педро Альмодовар ностальгує за вісімдесятим

Я дуже збуджений (2013) / Los amantes pasajeros

Режисер: Педро Альмодовар

У ролях: Карлос Аресес, Хав’єр Камара, Лола Дуеньяс, Уго Сілва, Антоніо де ла Торре

У літака, що летить з Іспанії до Мексики, виявляється несправність з шасі, з-за чого пілоти приймають рішення посадити лайнер в Іспанії. В очікуванні посадки, яку іспанські аеропорти давати не тропятся, екіпаж накачує весь економ-клас м’язовими релаксантами щоб уникнути паніки, а багаті і знамениті в бізнес-класі, тим часом, влаштовують вечірку, щоб забути про можливий трагічний кінець.

Кадр з фільму “Я дуже збуджений”

«Peninsula» – назва літака, на якому розгортаються дію нової комедії Альмодовара, на російську перекладається як «півострів». Неважко здогадатися, що за півострів має на увазі іспанський режисер під лайнером, на якому все просте населення приспали, а наворовавшийся на ньому бізнесмен і домінатрікс, яка побувала у всіх видатних людей держави, розважаються в очікуванні неминучої розв’язки. Але не треба бути великим спеціалістом з Альмодовару, щоб зрозуміти, що фільм робився не заради алегорії, а алегорія у фільмі робилася заради вечірки в стилі 80-х. Саме розваги 80-х, в розумінні головного адепта кітчу в сучасному кінематографі, найкраще відповідають висловом «як в останній раз». Спочатку геї-стюарди танцюють під «i’m so excited» The pointer sisters танець в кращих традиціях Village people, потім всі пасажири дружно їдять мескалін, запивають коктейлем «Валенсія» і влаштовують оргії, в ході якої деякі виявляють у себе гомосексуальні нахили. Якщо у двох своїх попередніх роботах режисер несподівано став знімати так, як він це робив в кінці 80-х, то в новій картині він змусив головних героїв розважатися так, як це робили в 80-х. І все це було б дуже весело і навіть, як завжди у Альмодовара, надто, якщо б автор жартував. Майстер неповторно розповідати мелодраматичні історії, він ніколи не буває в них до кінця серйозний, за що його і люблять. Взявшись за ексцентричну комедію з жартами про геїв і позбавлення невинності у віці за тридцять, сам по собі ексцентричний режисер толком не розповів жодної історії, якщо не вважати слабеньку лінію дівчат актора-серцеїда, і дуже серйозно і цілеспрямовано намагався всіх розвеселити, що, дивним чином, зробило фільм несмешным. Втім, це все причіпки: у створенні сцен, на кшталт тієї, в якій гей-стюард з надривом і без краплі іронії розповідає страшну історію про вбивство запаниковавшего пасажира, Альмодовару немає рівних.

149

11.02.2019

23.07.2013