Цікава кримінальна драма майже позбавлена звичного для Стэтема екшна

Ефект колібрі (2013) / Hummingbird

бойовик / триллер

Режисер: Стівен Найт

У ролях: Джейсон Стэйтем, Агата Бузек, Джейсон Вонг, Крістіан Брассингтон, Девід Бредлі

Повернувшись з війни в Афганістані в засмучених почуттях, спецназівець Джої Джонс (Стэтем) тягне життя пересічного бомжа. Рятуючись втечею від чергового нападу, він виявляється в порожній квартирі який поїхав на півроку багатія, довго вдивляється в фото голої чоловічий дупи у всю стіну, розуміє, що ось так приблизно виглядає його життя, випиває горілки і вирішує податися в бандити.

Кадр з фільму “Ефект колібрі”

Стівен Найт написав сценарії «Брудних принад» Стівена Фрірза і «Пороку на експорт» Девіда Кроненберга.

Перші двадцять хвилин запідозрити підступ неможливо. Оцінивши сміливість вступного епізоду, в якому Джейсон Стэтем постає перед публікою плешивым бомжем, за звичкою чекаєш, що ось зараз він поголиться налисо, одягне піджак і всім наваляє. Стэтем позбавляється від волосся, одягається з голочки, але нічого не відбувається. Насильство не поспішає втручатися в кадр, навіть коли наш широкоплечий ветеран працевлаштовується китайськими мафіозі. Приїхав на точку, мовчки забрав пакунок, кивнув, рушив далі. Особливо нетямущого клієнта тицьнув під дих. І все це абсолютно без азарту, без звичного вогника в очах.

Кадр з фільму “Ефект колібрі”

Зараз Найт працює над своїм другим режисерським проектом «Лок» з Томом Харді в головній ролі.

Вперше взявшись за режисуру, відомий сценарист і знавця лондонського дна Стівен Найт і не думав використовувати чергові козирі своєї зірки. Шанувальники стэтемовской крутості можуть дружно потягнутися з залу вже на середині. Людина, що зробив собі акторську ім’я, б’ючи людей, весь фільм буде знемагати від колишніх ран та екзистенційної туги, паралельно граючи любов з гостроносий черницею (Бузек).

Кадр з фільму “Ефект колібрі”

Найвідоміша робота Агати Бузек за межами Польщі – Таємниці «Нічної варти» Пітера Грінуея.

Китайські нелегали, наркоторговці, балерини, запої і респектабельні кати повій – таке враження, що листи готового сценарію спочатку ретельно перемішали, а потім навмання викинули половину сторінок. Формально сюжет крутиться навколо пошуку вбивці бездомного дівчата, але автори кожну секунду намагаються відволікти нас чимось ще. Зазвичай за драматургічну стрункість прийнято хвалити, але скільки струнких як брухт бойовиків зі Стетемом вже існує? Здається, вони давно навчилися знімати себе самі і з тих пір тихо множаться по дві штуки за рік. Заново відкрити екрану цього суворого британського чоловіка в костюмі можна, тільки як слід заплутавши сліди. А заради такої мети і тимчасово змінити дробовик на пляшку не шкода.

184

11.02.2019

25.09.2013