6 жовтня на каналі BBC America розпочався 2 сезон серіалу «Бедлам», раніше показаний в Англії на каналі Sky Living – класичний хоррор про будинок з привидами

Бедлам – знаменита лондонська психіатрична лікарня, назва якого стало прозивним – ідеальне місце дії для хоррора. У 1946 році кінопродюсер Вел Лютон вже використав погану славу Бедламу, знявши фільм про творилися там жахи. А в 2011 році телепродюсер Ніколя Шиндлер (на його рахунку такі серіали, як «Скотт і Бейлі» і «Роздоріжжя») вирішив використати цю багату ідею для серіалу. Розповідаючи в інтерв’ю про принципи створення хоррор-сериала зі скромним бюджетом, Шиндлер озвучив саме методи Вела Лютона, якому теж доводилося вивертатися, знімаючи дешево і сердито. «Якщо у вас немає грошей на дорогі спецефекти, ви змушені вичавлювати все можливе з того, що є під рукою – змусити камеру крастися страшним пустельним коридорами, додати зловісних звуків, занурити сцену в темряву, використовувати кожен скрип і шурхіт. Але ми постаралися при цьому зробити серіал досить кривавим – ми любимо кровищу!» Саме так Лютон створював колись свої класичні фільми – виходячи з простої думки, що ніякі спецефекти не можуть змагатися з людською уявою, якому просто треба дати їжу. На зйомках «Людей-кішок» (1942) він використав танцюючі на стіні тіні від води в басейні, смертельно пугавшие героїню, яка розуміє, що в басейні, крім неї, хтось є, але не бачить, хто. Адже невідомість завжди страшніше будь-якого розфарбованого опудала, яке в підсумку висували свого глядача режисери простіше.

Як і у фільмі Лютона, місце дії серіалу – вигадана психіатрична лікарня, довгі роки простояла занедбаною. Тепер вона належить Уоррену Беттані (Хьюго Спір) – Бедламом володіли ще його предки, а він колись працював там лікарем. Тепер Уоррен хоче повністю змінити профіль закладу, тому перебудовує Бедлам для здачі апартаментів в оренду. Його ентузіазм з приводу вилучення такого легкого доходу з фамільною нерухомості цілком поділяє його дочка Кейт (Шарлота Солт). У Беттані є ще прийомний син Джед (Тео Джеймс), що страждає душевним розладом: ніякі таблетки, якими наділяють його психіатри, не позбавляють його від постійних кошмарів. У Джеда трапляються бачення, в яких люди помирають насильницькою смертю. А коли Кейт стає керуючою Бедламом і поселяється там же, йому на мобільний починають приходити повідомлення, що вона в небезпеці. Джед спрямовується на допомогу.

Бедлам – колишня психлікарня, а нині елітна нерухомість

Кейт сниться, як вона бродить по покинутим коридорами Бедламу

Джед намагається з’ясувати, що ховається в темних закутках Бедламу

Кейт і інших мешканців, що знімають в Бедламі квартири, починають атакувати примари колишніх пацієнтів, померлих тут насильницькою смертю. Як випливає з видінь Джеда – чого тут тільки не робилося. Дід Кейт практикував лоботомію, перетворюючи своїх пацієнтів в безвольних жертв знущань, заможні люди здавали в психлікарню абсолютно здорових бідних родичів, санітари ґвалтували пацієнток – вікторіанський жах про криваві дослідах в страшному будинку скорботи представлений в серіалі у всій красі. Скоро Джед з’ясовує, що пацієнткою Бедламу була і його мати, і він з’явився на світ в результаті згвалтування.

Старенька бабуся, яка мешкає на горищі Бедламу – її дочка була пацієнткою Бедламу, а потім зникла. У цій епізодичній ролі – велика британська актриса Рита Ташингем

Пацієнт, який загинув при пожежі в Бедламі, тепер є мешканцям у дзеркалі

Привид дівчинки, похована на кладовищі Бедламу, не знаходячи спокою, бродить по стелі

У фіналі першого сезону довідався про таємницю свого народження Джед гине, наткнувшись в підвалі на щось страшне, а Уоррену вдається вчасно прийти на допомогу і врятувати Кейт. У другому сезоні команда персонажів повністю змінюється, тільки декорації залишаються колишніми. Тепер головна героїня – колишня медсестра Еллі (Лейсі Тернер). Так само, як і Джед, що вона бачить убитих в момент їх смерті, і, щоб звільнитися від страшних бачень, оселяється в Бедламі, щоб розслідувати загадкову загибель Джеда.

Еллі показує своєму другові Мартіну дивне клеймо на своєму плечі, походження якого вона не знає

Таке ж тавро Еллі бачить в своїх кошмарах на потилиці доктора, який мучив пацієнтів Бедламу

Хоча привиди Бедламу представлені в серіалі в достатку, творці дотрималися головний принцип ефективного хоррора – головний лиходій, «бугимэн», до останнього моменту вислизає з поля зору, видно лише його потилицю з татуюванням у вигляді букви «Б». Але саме він постійно присутній в кошмарах спочатку Джеда, а потім Еллі. Хто він такий і як вони з ним пов’язані, з’ясовується лише у фіналі другого сезону.

Перший сезон серіалу не здобув високих рейтингів, але запит на містику і жахи на нинішньому телебаченні так великий, що він все одно був продовжений на другий, а тепер і на третій сезон, який вийде в ефір у 2013 році.

105

“Бедлам” на Фільм.Ру