У прокат виходить «Дзифт» Явора Гирдєва, болгарський неонуар з фатальною красунею, радянськими піснями і софійським соціалістичним дном – один з кращих фільмів торішнього ММКФ.

Дзифт (2008) / Zift

драма / нуар

Режисер: Явір Гирдєв

У ролях: Захарі Бахаров, Таня Ілієва, Володимир Пенєв, Михайло Мутафов, Дьеко Россич

Великого лисого мужика на прізвисько «Моль» випускають з в’язниці, де він відсидів від дзвінка до дзвінка 15 років за вбивство. Сів він ще до війни, вийшов у тоталітарній повоєнної Болгарії, рідну Софію дізнається з працею, хоча злісні менти, веселі і безжальні бандити, фатальні красуні і мерзенні шалмани нікуди не поділися. Всю наступну ніч він буде тинятися по місту, з’ясовувати, хто його підставив і гризти місцевий замінник жуйки – дзифт, кулька натуральної асфальтової смоли, єдину приватну власність, яку він проніс через в’язницю.

Цей фільм майже прогримів на торішньому московському кінофестивалі (навіщо було змушувати публіку чекати обмеженого прокату цілий рік?), його вже встигли обізвати соцреалистическим неонуаром. Нуар – тому що чорно-білий, з фатальною красунею, характерним ритмом і смертю в кінці, соцреалістичний – Бог його знає чому, мабуть за рахунок боротьби жахливого з ще гіршим, а також з-за софійських імперських пейзажів, сталінського ампіру, грандіозних лазень та інших незмінних складових радянського кіно.

Зняв це диво театральний режисер Явір Гирдєв, це його перший фільм, і навіть якщо раптом він виявиться останнім, у нього є відмінний шанс потрапити в підручник. Знавці пишуть, що він використав три типи плівки – одну для подій, одну для флэшбэков, одну для брехні. Він зібрав справжній саундтрек з радянських пісень – ідеальна музика для обшуків, побудов і вечірнього культурного відпочинку, набагато краще і досконаліше, ніж навіть опери Вагнера. Гирдєв, крім того, зібрав чудову галерею упирів – такі пики зустрічаються, здається, тільки в в’язниці і в кіно. Сценарист Владислав Тодоров придумав, а Гирдєв втілив історію про хлопця, який, звичайно, сподівається ще забрати дівчину і скарби і звалити з ними в теплі краї – але насправді йому, звісно, нічого не світить. Натяки на це розкидані з самого початку, але до останнього віриш в вітальність цього хлопця, навіть після того, як він опиняється перед будівлею місцевого то ЦК, то КДБ – символу жахливого гніту.

Історія з молодим дурнем, якому потрібні були гроші на найкращу жінку на світі, і бандюками, які використовують втемну, могла трапитися в будь-якій країні при будь-якому ладі. Інша справа, що ось така прекрасна ностальгічна суміш любові до строю, стилю і культури радянської Болгарії і опікується її великого брата і неприхованої ненависті до усього того ж самому могла виникнути тільки у пострадянських країнах. Але кохання, правда, все одно більше, без неї нічого б не вийшло.

Цікаво ще ось що. При певному куті зору здається, що нуар – найприродніший жанр для опису радянської (особливо антирадянської) дійсності. Сірі фарби, погано відремонтовані будівлі, погано одягнені люди з сіруватими особами, рідкісні красуні, вимушені по бідності носити жахливе білизна, зовнішній гніт і повна неможливість для головного героя домогтися життя, свободи, щастя і багатства – коротше кажучи, Юрій Дєточкін повинен був продавати подвійну страховку. Втім, він і так досить погано скінчив.

89

11.02.2019

29.06.2008