Графічно вражаючий, але сюжетно слабкий полуфильм-полумультфільм про потенційне майбутнє шоу-бізнесу

Конгрес (2013) / The Congress

анімація / фантастика

Режисер: Арі Фолман

У ролях: Робін Райт, Харві Кейтель, Джон Хемм, Пол Джаматті, Коді Сміт-Макфі

7

Вийшла в тираж акторкою Робін Райт (Робін Райт) пропонують незвичайний контракт. За умовами договору колишня зірка на двадцять років передає студії Miramount всі права на свою зовнішність і на свої жести і рухи, щоб художники комп’ютерної графіки могли створювати фотореалістичні фільми з участю молодий Райт – такою, якою вона була в кращі роки. Оскільки актрисі потрібно піклуватися про сина, який поступово глухне і сліпне, вона погоджується взяти гроші і більше не грати ні в кіно, ні в театрі. Проходить двадцять років, і тепер вже немолоду Райт запрошують на футурологічний конгрес, де Miramount оголошує про новий виток у розвитку технології розваг. За законами міста, де проходить конгрес, Робін для в’їзду на його територію повинна прийняти наркотик, який змушує навколишній жінку світ здаватися буйством анімаційних образів.

Кадр з фільму «Конгрес»

У 2013 році «Конгрес» удостоївся нагороди Європейської кіноакадемії як кращий анімаційний фільм

Картина ізраїльського режисера і сценариста Арі Фолмана (він більш відомий за політичним мультфільму «Вальс з Баширом», проте зазвичай Фолман працює над художнім кіно) починається нестандартно і багатообіцяюче. Робін Райт грає майже саму себе – колишню зірку «Принцеси-нареченої» і мати двох дітей, чия кар’єра детально і жорстко обговорюється на екрані? Денні Х’юстон і Харві Кейтел «запалюють» в ролях відповідно представника Miramount і агента актриси? Фільм зачіпає складні питання на зразок акторської ідентичності та студійного «поневолення» творчих людей? Сцена сканування вбиває наповал не холодом, а душевністю (герой Кейтела вимовляє довгий і зворушливий монолог, щоб Робін зазнала перед камерами всі можливі емоції)? Відмінно, відмінно – продовжуйте в тому ж дусі!

Кадр з фільму «Конгрес»

Правда, було б краще, якщо б «Конгрес» правдоподібніше зображував реальні голлівудські звичаї (хто в XXI столітті підписує контракти на двадцять років – особливо з актрисою, яку вже не впізнають на вулицях?). Але можна пробачити режисера фантастичного кіно за те, що він ставить драматизм понад реалізму. Де була б космічна фантастика, якби сценаристи задовольнялися тим, що фізично можливо?

Кадр з фільму «Конгрес»

Як і у її екранного альтер его, Робін Райт двоє дітей, старша дівчинка і молодший хлопчик. Однак їх звуть не Сара і Аарон, а Ділан-Френсіс і Хопер-Джек

Однак коли дія переноситься на двадцять років уперед і Робін вдихає «анимирующий» наркотик, картина у всіх сенсах слова йде в астрал. Надзвичайно буйна картинка в дусі анархічних мультфільмів на кшталт «Шоу Рена і Стимпи» – це, звичайно, круто, і художники Фолмана відірвалися на всю котушку, зображуючи перетікають один в одного галюциногенні образи, в порівнянні з якими «Жовтий підводний човен» здається розміреним радянським мультфільмом сталінської епохи. Але сюжет «Конгресу» просто розчиняється в цій графічної клоунаді (до речі, мальованої, а не комп’ютерною) і втрачає драматичний сяють, а ідейний зміст зводиться до «матричному» посилу: «Вас тут глючить, а людство вмирає!» Причому якщо в «Матриці» було зрозуміло, яку вигоду машини отримують від полону людей у світі мрій, то в чому вигода Miramount від того, що вона роздає «глюки» даром і що люди з галюцинаціями не можуть працювати та хоч як-то, прямо або побічно, оплачувати послуги студії? Навіть у сатиричної антиутопії повинна бути якась логіка.

В цьому місці варто згадати, що і «Матриця», і «Конгрес» натхненні романом Станіслава Лема «Футурологічний конгрес» і що книга польського метра – не тільки дотепне і винахідливе, але і глибоке і ретельно продумане твір. Яке, на жаль, все ще чекає на тих, хто зможе відтворити його на екрані. Або принаймні передати всі його оригінальні і сильні ідеї. Але якщо Вачовські хоча б перетворили лемовские міркування про віртуальної реальності в запаморочливий і захоплюючий бойовик, то основна частина фільму Фолмана може похвалитися лише зовнішньою ефектністю. У його світі ніхто не знає кунг-фу, і Робін залишається лише понуро бродити по ньому в пошуках сина, якого вона чомусь вже багато років не бачила, хоча погодилася підписати контракт, щоб віддати себе турботі про дітей. Як вже говорилося, з логікою у другій частині фільму туго…

З 13 березня у кіно.

176

11.02.2019