Симпатична комедія «Чому чоловіки ніколи не слухають, а жінки не вміють паркуватися?» – навчальний фільм про відносини підлог, без сексу, але з корисним радою.

Чому чоловіки ніколи не слухають, а жінки не вміють паркуватися? (2007) / Warum Manner nicht zuhoren und Frauen schlecht einparken

комедія / мелодрама

Режисер: Леандер Хауссманн

У ролях: Бенно Фюрманн, Джессіка Шварц, Томас Кречман, Том Шилінг, Маттіас Матшке

Катрін не вміла паркуватися і в’їхала в червоний кабріолет Яна. Ян відволікся від рудої дівчини, з якою у нього було призначено перше побачення, щоб записати номер страховки порушниці – а потім не зміг впоратися з чоловічими інстинктами і пішов по сліду. В цей час до нього у квартиру прийшов друг, зустрів руденьку і, очевидно, вже кинуту Мелані, і у них трапилася любов з першого погляду – то є особлива хімічна реакція з нейропептидами. Далі ми будемо стежити за долею цих двох пар, а також професійного альфа-самця-письменника і жінки-пілота, які спробують цю ідилію зруйнувати. І вчитися, вчитися і вчитися, тому що «Чому чоловіки…» – екранізація популярного нон-фікшенів, що розповідає про секрети межполовых відносин з залученням біохімії, палеонтології, антропології та кухонного здорового глузду. Основний месидж і книги, і фільму – чоловікам потрібен секс, жінкам потрібні діти, і їх інтереси збігаються лише у коротку мить, коли у жінки овуляція, а у чоловіка ерекція. Ну або коли вони по-справжньому люблять один одного.

Здавалося б, німецька романтична комедія – і без того досить дика річ, але режисерові Леандеру Хауссману прийшла в голову ідея трохи краще. Є один жанр, в якому німецький кінематограф безумовно сильний – це навчальні відео і пародії на них. Хто не вірить, нехай знайде на Ютюбі «Навантажувача Клауса» – навчальний відео для водія автонавантажувача, яке поступово перетворюється на пекельну різанину бензопилою.

Щось подібне робить і Хауссман. Поки герої сваряться, миряться і закохуються, закадровий голос самого Леандера розповідає про нейропептидах, про те, що у чоловіків-мисливців краще розвинене тунельний зір, а у жінок, які доглядають за виводком дітей, периферійне, що жінки многозадачны, а чоловіки концентруються, що жінкам потрібно розмноження і потенційно здоровий самець, а чоловікам – ціле плем’я нащадків. Практичні наслідки? Спостережна дівчина з добре розвиненим периферійним зором завжди розпізнає брехню. Більш детально приклад розписаний у серіалі «теорія брехні», де в ролі дівчини – Тім Рот.

Все в підсумку склалася у Хауссмана цілком симпатично – історія, кохання, наука, неандертальці. Але це був би поганий навчальний фільм, якщо б в ньому не було принаймні одного крутого рецепта, нового знання. Цей рецепт є в самому початку фільму: Ян наливає собі і своїй подрузі по келиху шампанського. Дівчині він відвантажує шипучки і доливає доверху горілкою. Собі – теж шипучки і разбодяживает «ред булл». Леандер в цей час розповідає, що в передчутті сексу всіма діями чоловіка управляє гіпоталамус і думати він в принципі не здатний. Але «шампунь» з енергетиком – самий що ні на є раціональний вчинок. Так що, можливо, ми все-таки не тварини?

84

“Чому чоловіки ніколи не слухають, а жінки не вміють паркуватися?” у кінотеатрах