Вийшло «Озеро» – французький фільм відомого художника з російськими акторами, оцінений у Венеції. Поспішайте бачити – прокат рідко пропонує подібний екстрим.

Озеро (2008) / Un lac

драма

Режисер: Філіп Грандрье

У ролях: Віталій Кіщенко, Дмитро Кубасов, Наталі Рехорова, Олексій Солончев, Симона Уэльсеманн

Далеко від цивілізації і взагалі чого б то не було молодий лісоруб Алекс валить ліс. Сосни йдуть в хмари, хмари чіпляють за скелясті гори, гори стіною оточують озеро, за озером будинок. Шлях додому не близький, будинки – ніжна сестра, маленький брат і сліпа мати, не стільки сім’я, скільки повільний вихор осіб, очей, волосся, рук, заплутаних відносин та мовчазною кохання на межі інцесту. З’явився немов нізвідки новий помічник Алекса Юрген допоможе всім звільнитися від себе і від магія цього місця. Магія, втім, залишиться – люди їй не потрібні.

Одна з прем’єр «Озера» /Un lac/ (2008) відбулася в лондонській художньої галереї «Тейт», що цілком логічно, враховуючи біографію Пилипа Грандрье – відеоартом він займається з 70-х, розширивши розуміння жанру від простих інсталяцій до документальних есе та відеокліпу на Putting Holes in Happiness Мериліна Менсона, великого шанувальника Грандрье (подивитися можна тут). Людина серйозна, загалом, згадується в одному ряду з Філіпом Гаррелем і Білої Тарром. «Озеро», що отримала спеціальну згадку на фестивалі у Венеції – третій його повнометражний фільм, дуже очікуваний кінематографічний підпіллям, цінують експеримент з пошуку нової мови та меж допустимого, вище пасивного задоволення кіноспоживання.

Пасивного споживання тут і правда не вийде. «Озеро» лежить у тій межі, коли ще крок – і фільм перетвориться в пародію на всі авторське кіно відразу, щось, що роблять немолоді бородаті чоловіки, які читають Дельоза і Лакана, на гранти європейських культурних інститутів. Світло тут існує на межі темряви, змушуючи напружено вдивлятися в світлові плями, які кричать, займаються любов’ю і рубають ліс. Діалог – на межі мовчання, всі репліки, ймовірно, вмістилися на парі сторінок. Історія – на межі «жили-були».

Докладені зусилля, з іншого боку, окупляться – якщо не втечете через п’ятнадцять хвилин. «Кіно володіє величезною силою у відображенні архаїчного, первісного, до якихось-інтелектуальних вражень і це те, чого я хотів від картини», – зауважив Грандрье в одному інтерв’ю. І якщо перестати мучитися спробами зрозуміти, що відбувається (в принципі, будь-який фільм, де є інцест, син-епілептик і сліпа мати можна пустити на конфетті), на перший план виступить щось, як того і хотів Грандрье, важко облекаемое в слова. В загубленому фокусі, тремтінні камери і її свавільному виборі точки зйомки, в сутінках, затопивших екран, сірих скелях і сірому снігу, в монтажі, царапающем нерви чергуванням загальних планів і деталей, химерної краси немов сліпих осіб (більшість з яких росіяни) можна відшукати багато. Природу кіно, який роздивляється саме себе з німим подивом, природу історії, яка не розказана кимось, а розповідає сама себе, природу як таку, яка існує для нас у відчуттях і враженнях. Підозра, що секрет «Озера» в тому, що лаборант випадково пролив каву в проявлення бак, поступово розсіюється. Залишаються почуття і світлові плями. Виявляється, цього достатньо.

127

“Озеро” у кінотеатрах